#1   Report Post  
Old 20-04-2003, 07:26 AM
dGH
 
Posts: n/a
Default Black beard algae problem

I believe this is the type of algae I have. Someone posted a picture of it
a while back, but I can't find the post. It is thin, stringy, black, and
about 2" long.

It is completely taking over my tank, and I am at a loss as to why. I
thought I had a micronutrient problem, so I upped the dose of TMG. The
plants are growing SO fast, that I wonder how the algae can keep up. My
echinodorus bleheri was 5" tall a month ago. It is now 15" tall. I also
have Hygrophila Rosanervig which I have to throw out about 6" a week.

This dang algae is completely covering the echinodorus, the hygro, the java
fern, and the java moss. I keep pulling out all the affected leaves, but it
doesn't stop. The tank is a 20 gal, so I can't get any SAEs.

ph - 6.6
kh -2
light - 55W PC on for 14 hours/day

Any ideas?



  #2   Report Post  
Old 20-04-2003, 07:26 AM
dGH
 
Posts: n/a
Default Black beard algae problem


How's your nitrate?


I just tested, and yes, it is pretty low: 5mg/L. I've always had a
tendency to overfeed so I hadn't considered that. Thanks very much.

How often do you usually have to put in the Jobe's (palm/fern) spikes? I
put half stick under the sword and half under the hygro about 2 weeks ago.
Should I up that dosage?



This is just anecdotal, but the last time I had BBA, I had let nitrate

drop to
zero.

You've got almost 3 wpg, and I assume from your pH and KH that you're

injecting
CO2. You're adding PMDD, which is good, but you may also need to
macronutrients like nitrate, phosphate, and potassium.


Leigh

http://www.fortunecity.com/lavender/halloween/881/



  #3   Report Post  
Old 20-04-2003, 07:26 AM
 
Posts: n/a
Default Black beard algae problem

"dGH" wrote in message ...
I believe this is the type of algae I have. Someone posted a picture of it
a while back, but I can't find the post. It is thin, stringy, black, and
about 2" long.

It is completely taking over my tank, and I am at a loss as to why. I
thought I had a micronutrient problem, so I upped the dose of TMG. The
plants are growing SO fast, that I wonder how the algae can keep up. My
echinodorus bleheri was 5" tall a month ago. It is now 15" tall. I also
have Hygrophila Rosanervig which I have to throw out about 6" a week.

This dang algae is completely covering the echinodorus, the hygro, the java
fern, and the java moss. I keep pulling out all the affected leaves, but it
doesn't stop. The tank is a 20 gal, so I can't get any SAEs.

ph - 6.6
kh -2
light - 55W PC on for 14 hours/day

Any ideas?


CO2, CO2 and CO2. Try upping the CO2 and keeping at a higher level
_consistently_. Dose some KNO3 etc also if the NO3 or fish load is
low.
Stay away from jobes sticks etc. Use KNO3, K2SO4, KH2PO4 and TMG for
the nutrients.

See DWF plant article on estimatibe index for dosing ideas.
Regards,
Tom Barr
  #4   Report Post  
Old 20-04-2003, 07:26 AM
 
Posts: n/a
Default Black beard algae problem

My only concern is that with your micronuitriant and macronuitriant
(jobes, fishfood) fertilization that you are feeding the problem. If
you do not have adequate plantage that cannot absorb all this
fertilization, the algea will make hearty use of it. I might consider
decreasing your inputs and nitrates to starve the algea.


On Tue, 1 Apr 2003 08:48:31 -0800, "dGH"
wrote:


How's your nitrate?


I just tested, and yes, it is pretty low: 5mg/L. I've always had a
tendency to overfeed so I hadn't considered that. Thanks very much.

How often do you usually have to put in the Jobe's (palm/fern) spikes? I
put half stick under the sword and half under the hygro about 2 weeks ago.
Should I up that dosage?



This is just anecdotal, but the last time I had BBA, I had let nitrate

drop to
zero.

You've got almost 3 wpg, and I assume from your pH and KH that you're

injecting
CO2. You're adding PMDD, which is good, but you may also need to
macronutrients like nitrate, phosphate, and potassium.


Leigh

http://www.fortunecity.com/lavender/halloween/881/





Reply
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules

Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Beard Algae in a 10G UnworthyDuDe Freshwater Aquaria Plants 0 30-04-2006 02:55 AM
Beard Algae in a 10G stuarth Freshwater Aquaria Plants 1 27-04-2006 06:54 AM
Hair/Beard Algae cabaloz Freshwater Aquaria Plants 16 22-09-2004 02:21 AM
Black Beard algae Brian Anderson Freshwater Aquaria Plants 5 16-02-2004 03:12 AM
Black beard algae problem dGH Freshwater Aquaria Plants 4 05-04-2003 03:56 PM


All times are GMT +1. The time now is 09:52 PM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2019 GardenBanter.co.uk.
The comments are property of their posters.
 

About Us

"It's about Gardening"

 

Copyright © 2017